Gezinshuis Zwijnestein en Meiden-Zwijnestein (voor beschermd en begeleid wonen)

waar kinderen mogen zijn zoals ze zijn

                                                                        Wij bieden ook plek voor jonge moeders en tienermoeders!!!!

Wij hebben in april 2018 het Keurmerk Gezinshuizen behaald!

   Aktueel: Op dit moment hebben wij plek voor een meisje van 16 tot 22 jaar (zwanger of niet-zwanger)

Op onze roze boerderij is het heerlijk genieten van de rust, de ruimte en lieve dieren (honden en poezen, kippetjes, varkentjes, drie schapen en 2 lieve shetlandponytjes). Er is enorm veel speelruimte, speelhuisjes, een zandbak, knutselplekken, twee trampolines en veel bomen en struiken om hutten te bouwen!


In ons gezinshuis wonen op dit moment 4 kinderen die (helaas) niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen. Deze kinderen hebben meestal veel mee gemaakt. Wij willen hen een warm en veilig plekje bieden, waar ze tot rust komen en waar ze voelen:"wij mogen er bij horen". Er kan weer vertrouwen opgebouwd worden, gewerkt worden aan hechting. Wij, als gezinshuisouders, geven deze kinderen weer toekomstperspectief...

Onderdeel van het gezinshuis is Meiden-Zwijnestein, waar 4 meiden, eventueel met hun kindje, begeleid worden naar zelfstandigheid. Wij doen dit samen met andere begeleiders op een respectvolle en vooral betrokken manier! De meiden delen een gezellige woonkamer, keuken, wc en douche. Elk meisje/jonge vrouw, heeft een eigen ruime kamer met wastafel.
Voor wie?

  • Wij bieden zelfstandige woonbegeleiding voor meiden vanaf 16 jaar. Wij leren je hoe je zelfstandig kunt wonen (huishouden, administratie, sociaal netwerk etc.). Je woont naast het Gezinshuis in "Meiden-Zwijnestein". Je krijgt een eigen kamer en deelt een gemeenschappelijke woonruimte met keuken met 3 andere meiden.
  • Zwangere meiden en jonge moeders (15-23 jaar) willen wij graag helpen. Jij hebt al het dappere besluit genomen om je kindje op de wereld te laten komen. Geweldig!!! Wij begeleiden je naar het zelfstandig wonen, ondersteunen je in het voor je kindje te zorgen, opleiding te volgen of werk te vinden.


Informatie vindt u op de site en u mag natuurlijk altijd bellen of mailen...
Plaatsing kan met een ZZP-, WLZ, ZIN, WMO-indicatie.


Ons plekje...

Boerderij Zwijnestein ligt aan de rand van Stadskanaal. Het gezellige stadscentrum is maar 5 minuten fietsen. We hebben uitzicht op weiland en museumspoortreinen en het bos is om de hoek!

Onze boerderij ligt bijna op de provinciegrens van Groningen met Drenthe. Stadskanaal heeft veel te bieden: een leuk en gezellig centrum, waar het goed winkelen is. Het kanaal met plezierbootjes biedt veel kijkplezier. Stadskanaal heeft voldoende scholen, basisscholen, speciaal onderwijs, Praktijkonderwijs en twee middelbare scholen. Maar ook een bioscoop, een theater, zwembaden, veel sportclubs, cultuur en natuur.


gezinshuis
Gezinshuis Groningen
opvang Groningen
woonbegeleiding
zelfstandig wonen

tienermoeders
tienermeiden


Meiden-Zwijnestein

Voor kinderen en ouders

 

Welke kinderen kunnen bij ons terecht?

 

Op dit moment bestaat ons gezin uit zes personen: Elbert en Jacqueline, een pleegdochter van 17 jaar, dan twee jongens van 11 en 8 jaar en onze jongste pleegdochter is 6 jaar. Deze vier kinderen zijn allemaal een beetje anders, maar wij zijn superblij dat ze bij ons mogen wonen en ontzettend trots op wat zij inmiddels kunnen en leren. Het belangrijkste vinden wij dat zij zich prettig voelen!

Wij hebben plek voor kleine kinderen tot 3 jaar. Kleine kinderen worden helaas maar al te vaak doorgeplaatst van de ene crisisopvang naar een pleeggezin en weer naar een andere plek, zo lang het perspectief niet duidelijk is. Wij kunnen zorgen voor een stabiele, veilige plek waar het kindje overladen wordt met liefde en aandacht in een gewoon gezin, tot het perspectief helemaal duidelijk is. Zo zorgen wij voor een stevige basis en geven de hulpverlening en ouders dus alle tijd om een goede vervolgplek te vinden of om samen met ons een zorgvuldige terugplaatsing naar huis te bewerkstelligen.

Juist de basis is zo belangrijk in de eerste levensjaren van een kind. Overplaatsen en doorplaatsen beschadigt keer op keer en moet voorkomen worden in het belang van de hechting en een goede ontwikkeling.


Ook tienermeiden kunnen bij ons terecht. Meiden van deze leeftijd kunnen vaak niet meer terecht in een pleeggezin, maar zijn te kwetsbaar voor een leefgroep. Zij verdienen de warmte, liefde en aandacht van een gezin. Voor deze meiden hebben wij een fijne plek, waar ze in ons gezin kunnen invoegen, maar later ook kunnen kiezen voor een eigen plekje, waar wij hen kunnen begeleiden naar het zelfstandig wonen. Pleegkinderen worden vaak op 17- of 18-jarige leeftijd "los gelaten", maar zijn nog niet klaar voor de grote (boze) buitenwereld en komen in de problemen. Bij ons kunnen deze meiden langer wonen en leren van het gezinsleven.

 

Contact met ouders

 

Het contact met ouders en/of pleegouders vinden wij ontzettend belangrijk. Voor de kinderen onmisbaar, wij zullen hen en hun ouders altijd stimuleren om het contact te onderhouden. Waar dit minder goed mogelijk is, streven we toch naar het hoogst haalbare.

 

 

Begeleiding van de kinderen

Elk kind/jongere, wordt begeleid in opgestelde doelen. Elbert en Jacqueline doen als gezinshuisouders zelf de begeleiding.
1 x per half jaar is er een gezamenlijk overleg met alle betrokkenen. Betrokkenen kunnen zijn: de gezinshuisouders, ouders, voogd of casemanager, therapeut, leerkracht, coach en eventueel de gezinshuisbegeleider. Doel van het overleg is: volgen van de ontwikkelingen van het kind op alle gebieden, oudercontacten en vooral... hoe nu verder?
Het eerste of laatste half uur zal het kind (afhankelijk van de leeftijd) aanwezig zijn om ook zijn/haar verhaal en wensen te uiten.

 

Plaatsing


Denkt u dat uw kind/pleegkind/pupil bij ons een fijne woonplek zal krijgen, dan kunt u contact met ons opnemen. Dan geven we informatie, maken kennis, geven een rondleiding. Belangrijk is natuurlijk of het klikt tussen uw kind en ons gezin.We vinden het fijn als zowel de ouders als het kind zich prettig voelen bij ons en op onze boerderij!

Voorwaarden voor plaatsing: een indicatie (ZZP of PGB).